
Syncasso Care-verslag 2024
Onze Care-activiteiten in 2024
De missie van Syncasso is duurzaam incasseren. Wij zetten ons in voor een systeem waarin we betalingsachterstanden niet alleen oplossen maar ook structureel voorkomen, met innovatieve oplossingen, slimme data-analyse en sterke samenwerkingen. Zo maken we creditmanagement effectiever en duurzamer. We werken daarbij volgens de acht normen van de Social Responsible Credit Management (SRCM) certificering. Dit Care-verslag verschijnt naast ons financiële jaarverslag.
We cash. We care.

Met trots presenteren we in dit Care-verslag onze initiatieven op het gebied van maatschappelijk verantwoord incasseren.
Lorem ipsum 123
Dolor sit amet
Sorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam eu turpis molestie, dictum est a, mattis tellus. Sorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam eu turpis molestie, dictum est a, mattis tellus. Sorem ipsum dolor sit amet.
Subtitel
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse.
Sorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam eu turpis molestie, dictum est a, mattis tellus. Sorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam eu turpis molestie, dictum est a, mattis tellus. Sorem ipsum dolor sit amet.

Subtitel
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi.
Care activiteiten
WKI per 1 april ingegaan
Sinds 1 april 2024 stelt de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening (WKI) strengere eisen aan incassodienstverleners voor transparantie en consumentenbescherming.
WKI per 1 april ingegaan
Sinds 1 april 2024 stelt de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening (WKI) strengere eisen aan incassodienstverleners voor transparantie en consumentenbescherming. Voor ons was dit geen grote stap. Als gerechtsdeurwaardersorganisatie voldeden wij al grotendeels aan deze eisen, maar we hebben dit moment aangegrepen om onze communicatiemiddelen nog verder te optimaliseren op juistheid, duidelijkheid en klantvriendelijkheid.
Tour du Syncasso
Fietsen voor een Beter Brein.

Tour du Syncasso 2024: Fietsen voor een Beter Brein
Van 12 tot 14 juni 2024 fietsten onze sportieve collega’s tijdens de Tour du Syncasso meer dan 500 kilometer langs al onze kantoren, om geld in te zamelen voor de Hersenstichting. Met deze actie dragen we bij aan belangrijk onderzoek naar hersenaandoeningen en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen die hiermee te maken hebben. In drie indrukwekkende etappes — van Arnhem via Utrecht, Rotterdam en Amsterdam naar Leeuwarden en terug — trotseerden onze collega’s weer en wind, gesteund door een enthousiaste ontvangst op ieder kantoor en creatieve sponsoracties van collega’s die meehielpen vanaf de zijlijn. Dankzij deze gezamenlijke inspanning haalden we een fantastische € 10.156 op.
SyncFit middag
SyncFit-middag 2024 team Syncasso. Samen werken aan gezondheid, vitaliteit én verbinding.

Start
onderzoek naar
jongeren en
zorgschulden
In september 2024 startten we samen met de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam een onderzoek naar jongeren en zorgschulden.
Start onderzoek naar jongeren en zorgschulden
In september 2024 startten we samen met de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam een onderzoek naar jongeren en zorgschulden. Dit onderzoek loopt tot eind 2025 en richt zich op het begrijpen en aanpakken van toenemende zorgschulden onder jongeren en het vinden van duurzame oplossingen voor deze groeiende uitdaging. De eerste fase wordt in maart 2025 afgerond, waarna we samen met zorgverzekeraars doorpakken met de ontwikkeling en testfase van innovatieve interventies. Door wetenschap en praktijk te verbinden, streven we naar echte, blijvende verbeteringen!
SRCM-
certificering weer
succesvol verlengd

SRCM-certificering weer succesvol verlengd
Maatschappelijk verantwoord creditmanagement staat centraal bij Syncasso. We waren één van de pioniers bij de ontwikkeling van de SRCM-certificering en blijven deze normen structureel integreren in onze bedrijfsprocessen. De SRCM-normering biedt een objectieve standaard voor sociaal verantwoord creditmanagement. We blijven in 2024 gecertificeerd voor de SRCM-normering, waarmee we onze voortdurende inzet voor sociaal verantwoord incasseren onderstrepen. Ons kwaliteits- en risicomanagementsysteem omvat periodieke audits die specifiek gericht zijn op het toetsen van de SRCM-normen, waarmee we de naleving en verfijning van onze werkwijze waarborgen.
Winnaar
Innovation Award 2024
Voor ons wetsvoorstel ‘Meedelen in beslag’.

Winnaar Innovation Award 2024
Voor ons wetsvoorstel ‘Meedelen in beslag’
In 2024 werd Syncasso bekroond met de Credit Management Innovation Award 2024 voor het wetsvoorstel ‘Meedelen in beslag’. Deze prestigieuze prijs, uitgereikt door de VVCM, erkent innovaties die de kwaliteit van het credit management bevorderen. Ons wetsvoorstel richt zich op een rechtvaardiger en efficiënter systeem voor de verdeling van beslagleggingen, wat zorgt voor een eerlijkere afhandeling van schulden en het voorkomen van nieuwe schulden.
Jaarcongres
Schulden-
keten
Op 13 juni 2024 over ‘Zelfredzame burgers en duurzaam betaalgedrag’.

Jaarcongres Schuldenketen
Op 13 juni 2024 over ‘Zelfredzame burgers en duurzaam betaalgedrag’
Op 13 juni 2024 organiseerden we opnieuw het Jaarcongres Schuldenketen in samenwerking met Studiecentrum Kerckebosch. Het thema dit jaar was ‘Zelfredzame burgers en duurzaam betaalgedrag’. Met meer dan 100 deelnemers waaronder ervaringsdeskundigen, ketenpartners, brancheverenigingen en vertegenwoordigers van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid werden inzichten en uitdagingen in de schuldenproblematiek gedeeld. Dankzij de interactieve opzet ontstonden waardevolle gesprekken en nieuwe ideeën. Het congres bewees opnieuw hoe belangrijk samenwerking is om echte verandering tot stand te brengen!
Groeisessie IBO
Met de keten in gesprek over het Interdepartementaal Beleidsonderzoeksrapport – problematische schulden.

Groeisessie IBO
Met de keten in gesprek over het Interdepartementaal Beleidsonderzoeksrapport – problematische schulden
Op 10 december 2024 organiseerde Syncasso een groeisessie voor de hele keten over de uitdagingen en kansen van het Interdepartementaal Beleidsonderzoeksrapport – problematische schulden. Als initiatiefnemer van het conceptwetsvoorstel ‘meedelen in beslag’ vinden we het belangrijk om betrokken te zijn bij de uitwerking van relevante fiches/maatregelen uit het rapport. Tijdens het congres gingen meer dan 100 deelnemers waaronder ervaringsdeskundigen, ketenpartners, brancheverenigingen en vertegenwoordigers van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid met elkaar in gesprek om inzichten en uitdagingen in de schuldenproblematiek te delen.
Sylvia
Onze chatbot ‘Sylvia’ is in 2024 vernieuwd en verbeterd.

Gastlessen Stichting LEF
(Leven en Financiën)

Gastlessen Stichting LEF
(Leven en Financiën)
Om jongeren bewust te maken van de gevolgen van schulden en hen te helpen financieel gezond gedrag te ontwikkelen, werken we samen met Stichting LEF (Leven en Financiën). Verschillende collega’s binnen ons team verzorgden in 2024 gastlessen door het hele land op mbo-scholen.
CAS
Introductie van de Contact Applicatie Syncasso-tool voor efficiëntere en persoonlijkere klantcommunicatie.

Ontwikkeling
jeugdboek Geen Saldo

Ontwikkeling jeugdboek Geen Saldo
In 2024 startten we, in samenwerking met jeugdboekenschrijfster Caja Cazemier, de ontwikkeling van het boek “Geen Saldo” voor jongeren van 12-16 jaar. Dit boek gaat jongeren niet alleen inzicht geven in de impact van schulden, maar helpt jongeren ook schaamte te doorbreken en financieel verantwoordelijk gedrag aan te leren. Het boek draagt bij aan een maatschappelijk breed bewustzijn over de impact van schulden bij jongeren. Ketenpartners betrekken we om het boek zo breed mogelijk te verspreiden en breed media-aandacht te creëren om de boodschap te versterken. Het boek komt officieel uit in maart 2025.
Pilot art. 96
Samenwerking met de Rechtbank Rotterdam voor duurzame betaaloplossingen en schuldhulpverlening.
Pilot art. 96
Samenwerking met de Rechtbank Rotterdam voor duurzame betaaloplossingen en schuldhulpverlening
In samenwerking met de Rechtbank Rotterdam werken we aan een laagdrempelige procedure waarin we debiteurklanten stimuleren op de zitting te verschijnen, begeleid door een schuldenfunctionaris. In meer dan 50% van de gevallen leidt dit tot een duurzame betaaloplossingen. Maar ook tot oplossingen waarin debiteurklanten wordt doorverwezen naar schuldhulpverlening. Deze pilot breiden we in 2025 verder uit.
Bedrijfs-
fitness plan
Introductie bedrijfsfitnessplan als onderdeel van ons werkgeverschap.
The Mental Move
Introductie tool voor mentale coaching, workshops en ondersteuning voor onze medewerkers.

Diversiteits-
beleid
Diversiteitsbeleid opgenomen om inclusie en gelijkwaardigheid binnen Syncasso te verankeren.
Het
regenboog-
verlof
In 2024 introduceerden we het regenboogverlof, waarmee ongeacht de gezinssamenstelling recht is op doorbetaald geboorteverlof.

Materialiteits
analyse
Voorbereidingen CSRD-wetgeving van start.

Materialiteitsanalyse
Voorbereidingen CSRD-wetgeving van start
In 2024 voerden wij een uitgebreide materialiteitsanalyse uit om onze duurzaamheidsprioriteiten scherp in beeld te brengen. Dit onderzoek vormt een essentiële basis voor onze voorbereiding op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), wat ons helpt om te komen tot een duurzame verslaglegging. Hoewel we niet verplicht zijn om aan de CSRD-wetgeving te voldoen, vinden we transparantie en duurzaamheid zo belangrijk dat we er bewust voor kiezen om hieraan te voldoen én hierover te rapporteren. Lees verder in hoofdstuk Vergroening.
SRCM normen
Elke kaart hieronder vormt één SRCM-norm. Door op een kaart te klikken, verschijnt extra informatie over hoe en waarop we invulling geven aan deze norm. Dit geeft een helder beeld van onze sociale en maatschappelijke inzet.
PARTNERSCHAP
PARTNERSCHAP
Samenwerking in de schulddienstverleningsketen
Goede samenwerking in de schulddienstverleningsketen is dé sleutel om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Daarom investeren we continu in onze relaties binnen het schulddienstverleningsnetwerk om verbeteringen door te voeren.
We overleggen met ministeries en politici en hebben sterke relaties met ketenpartners. We investeren in contacten met maatschappelijke en hulpverlenende organisaties, zoals KBNL, Divosa en LOSR. Daarnaast werken we samen met landelijke en gemeentelijke organisaties zoals de NVVK, Wijzer in Geldzaken, Nibud en verschillende ministeries, om bij te dragen aan het verminderen van schuldenproblematiek. Ook nemen we actief deel aan netwerken, symposia, commissies en besturen, zoals bij KBvG en VCMB. Syncasso heeft een convenant met het NVVK Collectief Schuldregelen en zit in de Raad van Advies van het Schuldenknooppunt.
Samenwerking met opdrachtgevers
Onze opdrachtgevers staan centraal in onze missie. Met onze expertise helpen we hen bij het ontwikkelen van maatschappelijk verantwoorde incassoprocessen. Daarnaast werken we samen aan innovatieve oplossingen om vroegsignalering en schuldhulpverlening te verbeteren. Ook delen we kennis en best practices via gezamenlijke werksessies, groeisessies en pilots. Door transparante en op maat gemaakte communicatie helpen we niet alleen bij het realiseren van betaalafspraken, maar ook bij het stimuleren van duurzaam betaalgedrag en het voorkomen van problematische schulden.
Het jaarcongres Schuldenketen; een inspirerende dag
Op 13 juni 2024 organiseerden we opnieuw het Jaarcongres Schuldenketen in samenwerking met Studiecentrum Kerckebosch. Het thema dit jaar was ‘Zelfredzame burgers en duurzaam betaalgedrag’. Met meer dan 100 deelnemers waaronder ervaringsdeskundigen, ketenpartners, brancheverenigingen en vertegenwoordigers van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid werden inzichten en uitdagingen in de schuldenproblematiek gedeeld. Dankzij de interactieve opzet ontstonden waardevolle gesprekken en nieuwe ideeën. Het congres bewees opnieuw hoe belangrijk samenwerking is om echte verandering tot stand te brengen!
Nederlandse Schuldhulp Route
Via ons partnerschap met de Nederlandse Schuldhulp Route brengen we debiteurklanten in contact met Geldfit.nl en Geldfit Zakelijk, voor hulp bij financiële zorgen. We verwijzen hiernaar in onze e-mails, brieven en op de speciale syncasso.nl/hulp pagina. Uiteraard verwijzen we ook in onze telefoongesprekken, chats en tijdens huisbezoeken actief door naar Geldfit om hulp te vinden bij financiële problemen. Om dit zo effectief mogelijk te doen, wordt ons team hier continu in getraind en gecoacht. Zo zorgen we ervoor dat iedereen die hulp nodig heeft, de juiste ondersteuning vindt.
Interdepartementaal Beleidsonderzoek Problematische Schulden
Als initiatiefnemer van het conceptwetsvoorstel ‘Meedelen in Beslag’ vinden we het belangrijk om betrokken te zijn bij de uitwerking van relevante fiches/maatregelen uit het Interdepartementaal Beleidsonderzoeksrapport (IBO-rapport) problematische schulden.
Op 10 december 2024 organiseerde Syncasso daarom een groeisessie voor de hele keten over de uitdagingen en kansen van het IBO-rapport. Deze sessie bood een waardevol platform om met alle ketenpartners de toekomst van schuldeninvordering te bespreken en vorm te geven. Met de gedeelde inzichten werken we aan een rechtvaardiger en effectiever incassosysteem. In 2025 komen gevormde werkgroepen met concrete voorstellen, die de schuldenproblematiek in Nederland fundamenteel aanpakken.
Samenwerking met universiteiten en hoger onderwijs
Syncasso gelooft in de kracht van kennis. Daarom volgen we wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet en werken samen met universiteiten en hogescholen. We wisselen inzichten uit over preventie, schuldhulpverlening en effectieve communicatie met onder andere de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam en de Hogescholen van Utrecht, Amsterdam en NHL Stenden.
Onderzoek Jongeren en Zorgschulden
In september 2024 startten we samen met de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam een onderzoek naar jongeren en zorgschulden. Dit onderzoek loopt tot eind 2025 en richt zich op het begrijpen en aanpakken van toenemende zorgschulden onder jongeren en het vinden van duurzame oplossingen voor deze groeiende uitdaging.
De eerste fase wordt in maart 2025 afgerond, waarna we samen met zorgverzekeraars doorpakken met de ontwikkeling en testfase van innovatieve interventies. Door wetenschap en praktijk te verbinden, streven we naar echte, blijvende verbeteringen!
NABUURSCHAP
NABUURSCHAP
Ondersteuning en kennisdeling ketenpartners
Syncasso zet zich continue in voor vernieuwend (wetenschappelijk) onderzoek naar effectieve communicatie met debiteurklanten en duurzaam betaalgedrag. Maar daar stopt het niet. We delen die inzichten actief via inspirerende whitepapers, boeiende congressen, seminars en onze eigen groeisessies. Daarnaast zetten we ons in voor voorlichting aan een breed publiek: van schuldeisers, debiteurklanten, ketenpartners, studenten tot beleidmakers, politici en de pers.
Kennis delen met de keten
We werken al jarenlang intensief samen met universiteiten en hoger onderwijs (de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam en verschillende hogescholen (HvA, HU, NHL Stenden, Windesheim). Kennis en inzichten uit deze hechte samenwerking gebruiken we niet alleen om onze dienstverlening te verbeteren, maar delen we ook actief binnen de incasso- en schulddienstverleningsketen. Het afgelopen jaar deelden we inzichten uit onderzoek naar incassocommunicatie, de noodzaak van begrijpelijke taal, de toepassing van AI in het incassoproces, jongeren en schulden en de kansen en uitdagingen vanuit de maatregelen voorgesteld in het IBO onderzoek.
Om meer inzicht te bieden in de praktijk van de gerechtsdeurwaarder, nodigden we in 2024 opnieuw rechters in opleiding, politici, beleidsmakers en journalisten uit om een dag mee te lopen. Deze bezoeken vergroten het begrip voor de incassopraktijk en dragen bij aan het doorbreken van vooroordelen. Met de grote gemeenten denken we mee over manieren om beter samen te werken op het gebied van schuldhulpverlening. Bij Kredietbank Nederland nemen we deel aan de Raad van Advies. Daarnaast bieden we regelmatig werkervaringsplaatsen aan en faciliteren we onderzoeksstages, wanneer deze aansluiten bij relevante projecten of onze onderzoeksagenda. Zo blijven we investeren in kennis en innovatie binnen de schulden- en incassoketen.
In 2024 organiseerden we ook weer Syncasso groeisessies, waarin we actuele ontwikkelingen en inzichten bespreken. Een hoogtepunt was ons jaarlijkse ketencongres over schulddienstverlening en de groeisessie over het IBO-rapport. Samen met ketenpartners werken we nu verder aan relevante fiches uit het IBO-rapport om deze in 2025 te presenteren aan de ministeries. Zo zetten we samen stappen richting een rechtvaardiger invorderingsproces.
Voorlichting aan debiteurklanten
We vinden het belangrijk dat debiteurklanten toegang hebben tot heldere en bruikbare informatie. Onze website en de (debiteurklant)nieuwsbrieven bieden daarom veel informatie over het voorkomen en oplossen van schulden. Debiteurklanten vinden zo snel een goed antwoord op hun vragen. Ook is de website voorzien van een (vertaal)module, om debiteurklanten die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn, toegang te geven tot alle informatie op de website. De website is verder verbeterd met een vernieuwde en verbeterde chatbot met de naam ‘Sylvia’.
Onze debiteurklantennieuwsbrief blijft groeien en telt inmiddels ruim 8.000 abonnees. De nieuwsbrief biedt praktische tips en oplossingen om financiële problemen te voorkomen en aan te pakken. Dankzij onze samenwerking met NSR en Geldfit verrijken we de inhoud met relevante informatie die debiteurklanten helpt de juiste hulp en ondersteuning in hun gemeente te vinden.
Educatie en jongerenvoorlichting
Om jongeren bewust te maken van de gevolgen van schulden en hen te helpen financieel gezond gedrag te ontwikkelen, werken we samen met Stichting LEF (Leven en Financiën). Verschillende collega’s binnen ons team verzorgden in 2024 gastlessen door het hele land op mbo-scholen.

Sabine van den Boogaard, Directeur klant & markt
Daarnaast ontwikkelden we in samenwerking met jeugdboekenschrijfster Caja Cazemier het boek “Geen Saldo” voor jongeren van 12-16 jaar. Dit boek geeft niet alleen inzicht in de impact van schulden, maar helpt jongeren ook schaamte te doorbreken en financieel verantwoordelijk gedrag aan te leren. Het boek draagt bij aan een maatschappelijk breed bewustzijn over de impact van schulden bij jongeren. Ketenpartners betrekken we om het boek zo breed mogelijk te verspreiden en breed media-aandacht te creëren om de boodschap te versterken. Het boek komt officieel uit in maart 2025.
WERKGEVERSCHAP
WERKGEVERSCHAP
Zorg voor medewerkers, investeren in groei, geluk en werkplezier
Bij Syncasso draait alles om onze mensen. We investeren volop in het vinden, binden en boeien van ons team. Persoonlijke ontwikkeling staat hierin centraal. Van boeiende opleidingen en trainingen tot inspirerende coaching en mentoring – we creëren een omgeving waarin iedereen kan groeien en zich gewaardeerd voelt. De geestelijke en fysieke vitaliteit van ons team heeft een vaste plek binnen onze organisatie. Van een sportdag tot online leerplatform met praktische en leuke trainingen gericht op werkplezier, positiviteit en efficiëntie. Balans en vitaliteit voorop!
SyncSlim en SyncFit werken
De manier waarop we werken, blijft zich ontwikkelen. Met SyncSlim ondersteunen we ons team bij het vinden van een goede werk-privébalans. Flexibele werktijden, zorgverlof en thuiswerkmogelijkheden? Dat is onze standaard. Dankzij training en ruimte voor maatwerkafspraken kunnen medewerkers hun dag nog beter afstemmen op hun persoonlijke situatie. Dag- en weekstarts helpen daarin om werkzaamheden te verdelen, te reflecteren en processen continu te verbeteren.
In 2024 is het vitaliteitsprogramma SyncFit verder uitgebreid met een bedrijfsfitnessplan via Bedrijfsfitness Nederland, waar inmiddels 33% van de medewerkers gebruik van maakt. Daarnaast is er een fietsleaseplan en zijn vitaliteitsscans ingezet. De samenwerking met The Mental Move heeft geleid tot 45 mentale coachingsessies en ruim 2.800 bezoeken aan het platform voor modules, workshops en de Mentale Helpdesk.
Tour du Syncasso 2024: Fietsen voor een Beter Brein
Vitaliteit draait bij Syncasso niet alleen om fysieke gezondheid, maar ook om het versterken van teamgevoel en maatschappelijke betrokkenheid. In juni 2024 kwamen enkele van onze collega’s met het initiatief om de Tour du Syncasso te organiseren, een sportieve uitdaging waarbij ze in drie etappes meer dan 500 kilometer fietsten langs onze kantoren. Dit deden zij niet alleen voor hun eigen vitaliteit, maar ook om geld in te zamelen voor de Hersenstichting, ter ondersteuning van belangrijk onderzoek naar hersenaandoeningen.
Van Arnhem via Utrecht, Rotterdam en Amsterdam naar Leeuwarden en terug, trotseerden de deelnemers weer en wind. Onderweg werden zij op elke locatie verwelkomd door collega’s en ondersteund door creatieve sponsoracties. Dankzij de gezamenlijke inzet haalde het team € 10.156 op voor dit goede doel. We zijn ontzettend trots op het enthousiasme, de betrokkenheid en de solidariteit die de Tour du Syncasso kenmerkten en het tot een groot succes maakten.
High Performance Teams
Bij Syncasso geloven we dat samenwerking en resultaatgericht werken essentieel zijn voor succes. Daarom investeren we in de ontwikkeling van High Performance Teams. Leidinggevenden worden getraind in teamcoaching, gedeelde visie, wederzijds vertrouwen en continue feedback met een sterke focus op gezamenlijke doelen en positieve coaching. Met intervisiesessies en ontwikkelprogramma’s versterken we de samenwerking en prestaties binnen onze organisatie. Ons team dagen we uit om verbeteringen door te voeren en verantwoordelijkheid te nemen voor hun ontwikkeling. Dit draagt niet alleen bij aan een hogere effectiviteit, maar ook aan werkplezier en betrokkenheid.
Plezier, Ontwikkeling en Performance (POP)
Onze gesprekscyclus draait om meer dan functioneren. POP staat bij Syncasso voor Plezier, Ontwikkeling en Performance (POP). Met onze digitale tool Dialog zorgen we ervoor dat gesprekken concreet, waardevol en activerend zijn. Iedereen binnen Syncasso kan actief input geven via teamplannen, projectgroepen, intranet en workshops.
Veilige en inclusieve werkomgeving
We hechten veel waarde aan een veilige en inclusieve werkomgeving. We hebben twee interne vertrouwenspersonen en in 2024 volgden alle medewerkers de verplichte e-learning “Ongewenste omgangsvormen”. Door deze training kregen medewerkers meer bewustzijn van ongewenste gedragingen en leerden ze hoe ze hierop kunnen reageren en bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur.
Inclusie en diversiteit
We streven ernaar dat ons personeelsbestand een afspiegeling is van de maatschappij en hanteren een objectieve benadering bij werving en selectie. We kijken naar talent en potentieel in plaats van alleen naar werkervaring. Onze werkgeverspropositie versterkten we in 2024 door vernieuwende vacatureteksten en video’s, waarmee we een breder publiek aanspreken. Onze organisatiecultuur kenmerkt zich door aandacht voor individuele talenten, geborgd in beleid en richtlijnen die we periodiek evalueren. Ook ontwikkelden we in 2024 een diversiteitsbeleid en introduceerde het regenboogverlof. Deze regeling voorziet erin dat, ongeacht de gezinssamenstelling, doorbetaald geboorteverlof is geregeld. De volgende stap is om inclusie verder te verankeren in onze HR-strategie, onder andere door het stimuleren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Functie- en salarishuis, eerlijke en transparante beloning
In 2024 zijn we gestart met de ontwikkeling van een functie- en salarishuis. Dit zorgt voor een eerlijke beloning voor iedereen bij Syncasso en vormt de basis voor een transparante en competitieve beloningsstructuur. Alle functies zijn inmiddels geanalyseerd, gewaardeerd en vergeleken met benchmarks uit de sector, rekening houdend met regionale en nationale verschillen. Dit proces vergde grondig onderzoek, maar is belangrijk om concurrerend te blijven en talent aan te trekken én te behouden. Naast cijfers en statistieken zijn ook onze kernwaarden leidend: we willen een bedrijfscultuur waarin iedereen zich gewaardeerd voelt. Daarom wegen niet alleen marktfactoren mee, maar ook prestaties, ervaring en toewijding. Begin 2025 implementeren we het functie- en salarishuis.
COMMUNICATIE
COMMUNICATIE
Communicatie afgestemd op de ontvanger
Bij Syncasso draait alles om persoonlijke en begrijpelijke incassocommunicatie. Dankzij onze geavanceerde voorspelmodellen en diepgaande analyses stemmen we iedere boodschap perfect af op de betaalcapaciteit en de situatie van de debiteurklant. Zo maken we incassocommunicatie niet alleen effectief maar ook menselijker. Onze dynamische workflows zorgen ervoor dat communicatie aansluit op de reactie van de debiteurklant, of juist op het uitblijven daarvan. Waardoor we altijd de juiste toon en timing te pakken hebben. We laten niets aan het toeval over: onze schriftelijke communicatie wordt zorgvuldig getoetst door taalambassadeurs, ervaringsdeskundigen en specialisten in begrijpelijke taal.
Duurzaam overtreffen van de verwachtingen
Eén van onze belangrijkste drijfveren is om de maatschappelijke waarde van creditmanagement te verduurzamen. We willen zoveel mogelijk schulden, zo goed mogelijk oplossen en daarbij zorgen dat we debiteurklanten perspectief bieden op een schuldenvrije toekomst. Gebaseerd op onze inzichten uit wetenschappelijk onderzoek blijven we investeren in communicatie die duurzaam betaalgedrag stimuleert en aansluit op schuldhulpverlening. De mentaliteit en competenties die daarvoor nodig zijn trainen we organisatiebreed en passen we toe in alle communicatie met debiteurklanten.
Begrijpelijke incassocommunicatie
Met onze voorspelmodellen en workflows verbeteren we continu de klantbeleving door de communicatie af te stemmen op hun persoonlijke en financiële situatie. De e-mails die we gebruiken zijn in eigen beheer ontwikkeld, getest en geoptimaliseerd voor een betere gebruikerservaring. In 2024 voegden we verschillende innovatieve functies toe aan onze chatbot. Deze helpt onze debiteurklanten met het beantwoorden van veelgestelde vragen en biedt laagdrempelige ondersteuning. De website is mobielvriendelijk en beschikt over een vertaalfunctie, zodat informatie in verschillende talen beschikbaar is. In 2024 is de chatbot verder doorontwikkeld met verbeterde vraagherkenning op basis van geavanceerde taalmodellen. Hierdoor kan de chatbot klantvragen beter analyseren en inhoudelijk treffender beantwoorden. Dit draagt bij aan toegankelijke en doelgerichte service online.
Onze communicatie is altijd duidelijk, oplossingsgericht en motiverend. We toetsen dit voortdurend via debiteurklantonderzoek en gebruiken deze inzichten om verdere verbeteringen door te voeren. Zelfs bij juridische en ingewikkelde documenten of exploten maken we het makkelijker: met een helder voorblad en pictogrammen zorgen we voor een begrijpelijke samenvatting.
Bescherming van de privacy
Sinds 1 april 2024 stelt de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening (WKI) strengere eisen aan incassodienstverleners voor transparantie en consumentenbescherming. Voor ons was dit geen grote stap – we liepen al voorop. Als gerechtsdeurwaardersorganisatie voldeden wij al grotendeels aan deze eisen, maar we hebben dit moment aangegrepen om onze communicatiemiddelen nog verder te optimaliseren op juistheid, duidelijkheid en klantvriendelijkheid.
Via onze website kunnen debiteurklanten eenvoudig privacyverzoeken indienen, zoals verwijdering van persoonsgegevens of beperking van gegevensverwerking. Onze afdeling Kwaliteit, Compliance en Legal (KCL) zorgt voor een zorgvuldige en tijdige verwerking van deze verzoeken.
VERGROENING
VERGROENING
CSRD: Materialiteitsanalyse en Vooruitblik
In 2024 voerden wij een uitgebreide materialiteitsanalyse uit om onze duurzaamheidsprioriteiten scherp in beeld te brengen. Dit onderzoek vormt een essentiële basis voor onze voorbereiding op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), wat ons helpt om te komen tot een duurzame verslaglegging. Hoewel we niet verplicht zijn om aan de CSRD-wetgeving te voldoen, vinden we transparantie en duurzaamheid zo belangrijk dat we er bewust voor kiezen om hieraan te voldoen én hierover te rapporteren. Het is een logische uitbreiding op ons Care-verslag, wat we al drie jaar inzetten om onze impact en ambities op het gebied van duurzaamheid inzichtelijk te maken.
De materialiteitsanalyse: Wat is belangrijk?
De materialiteitsanalyse laat zien welke thema’s het belangrijkst zijn voor onze stakeholders en onze organisatie binnen de drie kerngebieden van duurzaamheid (ESG): Environmental, Social en Governance. Dit onderzoek volgde een duidelijk stappenplan, waarbij we input verzamelden van verschillende groepen, zoals medewerkers, debiteurklanten, leidinggevenden, leveranciers, opdrachtgevers en toezichthouders. We vroegen hen om hun mening te geven via een Decision App of een (digitale) vragenlijst. De impact van de thema’s bepaalden we op basis van ernst, waarschijnlijkheid, omvang en kans. Hieruit kwamen de volgende prioriteiten naar voren:
- Milieu (Environmental): Materiaal(her)gebruik en energieverbruik werden genoemd als de belangrijkste focusthema’s op het gebied van milieu.
- Sociaal (Social): De belangrijkste onderwerpen binnen het sociale domein waren maatschappelijk verantwoord incasseren, medewerkerstevredenheid, het aantrekken en behouden van talent, inclusieve arbeidsvoorwaarden en gelijke behandeling.
- Governance: Kwaliteit van dienstverlening werd als prioriteit genoemd, naast cyber- en databeveiliging, naleving van wet- en regelgeving en deskundigheid.
Deze resultaten gaven ons niet alleen inzicht in wat stakeholders belangrijk vinden, ze bieden ons een concrete basis voor de ontwikkeling van ons duurzaamheidsbeleid.
ESG-beleid Syncasso 2024
De ESG-doelstellingen die we medio 2023 opstelde, zijn nu volledig geïntegreerd in het beleid en worden continu geëvalueerd en bijgesteld. De Sustainable Development Goals (SDG) van de VN vormen de basis van onze inspanningen om een groenere, betere en eerlijkere wereld te bouwen. Syncasso richt zich specifiek op vier SDG’s waarmee we de meeste impact verwachten te maken en die het beste passen bij onze missie, visie en identiteit.
SDG 1: Armoede
Syncasso richt zich op het versterken van de verbinding met debiteurklanten en het verduurzamen van hun betaalgedrag. Dit helpt om betalingsachterstanden en problematische schulden te voorkomen en armoede tegen te gaan. Onze organisatie, processen en systemen zijn hier volledig op ingericht. Met geavanceerde voorspelmodellen voorkomen we onnodige kosten voor debiteurklanten. Sinds 2011 verrichten we wetenschappelijk onderzoek naar incassocommunicatie, debiteurengedrag en gedragsbeïnvloeding om onze aanpak continu te verbeteren.
SDG 13: Klimaatactie
We verminderen onze CO2-uitstoot door bewuste keuzes in inkoop, huisvesting en transport. Sinds 2022 meten we onze CO2-uitstoot om onze doelstellingen en resultaten te kwantificeren. We nemen compenserende maatregelen waar nodig en blijven onze voetafdruk minimaliseren.
Maatregelen voor CO2-reductie
- Duurzaam wagenpark: Onze nieuwe auto’s moeten een groen energielabel hebben (hybride of volledig elektrisch). Eind 2024 bestond 50% van ons wagenpark uit hybride of elektrische voertuigen.
- Efficiënte deurwaardersroutes: Dankzij ons RTP-planningssysteem beperken we het aantal gereden kilometers, wat de brandstofconsumptie verlaagt. Medio 2025 implementeren we nieuwe AI-gestuurde planningssoftware om de efficiëntie nog verder te verhogen.
- Thuiswerken en groene kantoren: Werknemers faciliteren we optimaal om thuis te werken. Dat vermindert de CO2-uitstoot en de belasting van het OV. Ons kantoorpand in Leeuwarden bevat een warmtepomp als duurzame energieoplossing en maakt uitsluitend gebruik van LED-verlichting.
- Verantwoord inkoopbeleid: We kopen bedrijfsmiddelen in met een lange levensduur en zorgen voor recycling van verbruiksartikelen, zoals toners en papier. Plastic bekers en keukengerei zijn volledig uitgebannen.
- Duurzame postverwerking: Onze leverancier van briefpapier houdt geen voorraad meer aan, wat verspilling tegengaat. Drukwerk wordt uitsluitend uitgevoerd op FSC-gecertificeerd papier.
- Groene energie in huisvesting: Medio 2025 verhuizen we naar een nieuw energiezuinig kantoorpand in Leeuwarden, direct naast openbaar vervoer voorzieningen.
SDG 16: Vrede, justitie en sterke publieke diensten
We werken samen met ketenpartners om de schulddienstverleningsketen te verbeteren. We zorgen ervoor dat het incassoproces begrijpelijk en respectvol verloopt en streven naar een eerlijke balans tussen recht op betaling en het meedenken met debiteurklanten.
Toegankelijke (juridische) informatie en publieke diensten voor de debiteurklant
We zorgen ervoor dat minnelijke en gerechtelijke incassoprocessen begrijpelijk en respectvol worden uitgevoerd. Onze gerechtsdeurwaarders vervullen een juridische uitvoerende rol met oog voor alle stakeholders en helpen bij het dichten van de kloof tussen debiteurklanten en juridische en publieke diensten. Dat betekent dat het recht op betaling bestaat naast het meedenken met de debiteurklant.
We initiëren verbeteringen in wetgeving, zoals ons conceptwetsvoorstel ‘Meedelen in Beslag’. Met dit wetsvoorstel worden onnodige oplopende kosten door extra beslagen voor debiteurklanten voorkomen. Dit wetsvoorstel werd in 2024 bekroond met de VVCM Credit Management Innovation Award – een erkenning voor onze innovatieve en maatschappelijk verantwoorde aanpak!
SDG 17: Partnerschap om de doelen te bereiken
Samenwerking is essentieel om ESG-doelstellingen te bereiken. We werken nauw samen met overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties om duurzame ontwikkeling in creditmanagement te stimuleren. Door open en constructieve samenwerkingsverbanden aan te gaan, coördineren we gezamenlijke inspanningen en bouwen we effectieve partnerschappen voor duurzame ontwikkeling op. Samenwerking zorgt voor een grotere impact en sneller positieve verandering op alle ESG-gebieden
Ook in onze samenwerking met leveranciers nemen we duurzaamheid serieus. ESG-criteria maken daarom standaard deel uit van onze jaarlijkse leveranciersbeoordelingen. Op deze manier bouwen we samen aan een toekomst waarin verantwoord ondernemen en innovatie hand in hand gaan.
VAKMANSCHAP
VAKMANSCHAP
Proces & Mens – Continuïteit, efficiënt werken en leidinggeven
In 2024 hebben we ingezet op verdere professionalisering en optimalisatie van onze processen en werkwijzen. Door gerichte investeringen in opleiding, coaching en technologie verbeterden we de kwaliteit en effectiviteit van onze dienstverlening. De focus lag op het versterken van vakmanschap binnen teams, het stimuleren van innovatie en het verbeteren van klantgericht werken. Continuïteit borgen we door focus aan te brengen in het vinden, binden en boeien van nieuwe medewerkers. We investeren in persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers met opleidingen, trainingen, mentoring en coaching.
Het Continu Verbeteren programma zorgt ervoor dat we kernprocessen optimaliseren. Dit doen we volgens de filosofie van het +1tje: altijd een kleine stapje extra zetten. Door daarnaast te focussen op first time right verminderen we foutcorrecties en verhogen we de efficiëntie. Doorlooptijdverkorting, klanten sneller helpen en processen soepeler laten verlopen, speelt hierin een grote rol.
We gebruiken in onze cultuur van continue verbetering methodieken die ook in de topsport worden toegepast. Hierbij draait het om het stimuleren van een growth mindset, waarbij we medewerkers continu uitdagen om kleine verbeteringen door te voeren en verantwoordelijkheid te nemen voor hun ontwikkeling. Dit doen we door middel van positieve coaching. We werken van goed naar goud. Medewerkers leren reflecteren op hun prestaties en zoeken samen met hun team naar verbeteringen. Deze aanpak helpt ons om steeds een stap vooruit te zetten en duurzame vooruitgang te boeken.
Als gevolg van deze strategische keuzes bouwen we verder aan de professionalisering van ons M.O.L. (Management, Organisatie & Leiderschap)-traject. Dit in-house programma van 16 maanden is een belangrijk onderdeel van onze strategie om talent aan ons te binden en te ondersteunen in hun professionele groei. De MOL-training is gericht op het versterken van (persoonlijk) leiderschap binnen onze organisatie. Wat dit traject extra bijzonder maakt, is de inzet van collega’s als docenten. Directieleden en specialisten delen hun kennis en ervaring, waardoor een waardevolle uitwisseling van inzichten plaatsvindt. De impact van het M.O.L.-traject wordt gemonitord, zodat het direct bijdraagt aan een effectieve en toekomstgericht werkwijze.
Rol van praktijkcoach voor dossier management
De praktijkcoach heeft in 2024 een grotere rol gekregen bij de begeleiding van teams. Door medewerkers te ondersteunen bij het gebruik van systemen en bij procesverbeteringen, is de effectiviteit verhoogd en verloopt de dagelijkse flow soepeler.
Online platform voor opleiding en training
Het team Opleiding en Training ontwikkelt e-learnings ter ondersteuning van permanente educatieprogramma’s en nieuwe wet- en regelgeving zoals in 2024 de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening (WKI). De digitale leeromgeving bevat meer dan 100 trainingen op het gebied van vakinhoudelijke ontwikkeling, digitale vaardigheden, competenties, persoonlijk leiderschap en welzijn. In 2024 richtten we ons op de verdere professionalisering van trainingen rond klantgericht incasseren, wetgeving zoals de WKI, en compliance.
Medewerkers met direct klantcontact volgden opnieuw de training in effectief communiceren, omgaan met agressie en AVG-proof handelen. Daarnaast worden zij via ons training- en opleidingsplatform aNewSpring elk half jaar geüpdatet over Kwaliteit, Legal en Compliance. Dit platform is een vast onderdeel van de permanente educatie in onze organisatie en biedt toegang tot de opleidingen van GoodHabitz voor alle collega’s.
Innovatie
In 2024 werd Syncasso bekroond met de Credit Management Innovation Award 2024 voor het wetsvoorstel ‘Meedelen in Beslag’. Deze prestigieuze prijs, uitgereikt door de VVCM, erkent innovaties die de kwaliteit van het credit management bevorderen. Ons wetsvoorstel richt zich op een rechtvaardiger en efficiënter systeem voor de verdeling van beslagleggingen, wat zorgt voor een eerlijkere afhandeling van schulden en het voorkomen van nieuwe schulden.
De jury prees onze jarenlange inzet om dit wetsvoorstel op de politieke agenda te krijgen en benadrukte de maatschappelijke impact ervan. Het voorstel helpt niet alleen om de schuldenlast van burgers te verlichten, maar draagt ook bij aan een duurzamer en rechtvaardiger schuldenbeleid. Dit initiatief onderstreept onze voortdurende focus op vakmanschap en innovatie – waarden die centraal staan in ons streven naar oplossingen die sociale en economische rechtvaardigheid bevorderen. Het vormt daarmee een integraal onderdeel van onze bredere inzet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Naast het bevorderen van maatschappelijke rechtvaardigheid, zetten we bij Syncasso in op technologie om de effectiviteit en efficiëntie van ons werkproces te verbeteren. Zo blijft Artificial Intelligence (AI) een essentieel hulpmiddel in onze zoektocht naar innovatieve oplossingen binnen het vakgebied. Door AI toe te passen, optimaliseren we onze incassostrategieën waardoor we sneller en klantgerichter handelen. De integratie van AI in ons werkproces versterkt niet alleen de efficiëntie maar ook de klanttevredenheid. Het zorgt voor een duurzamer incassoproces.
CREDITMANAGEMENT
CREDITMANAGEMENT
Bij Syncasso zetten we ons in voor een maatschappelijk verantwoord incassoproces, een betere klantbeleving en het voorkomen van onnodige kosten voor debiteurklanten en opdrachtgevers.
AI in creditmanagement
Syncasso gebruikt AI en Machine Learning om het incassoproces slimmer, efficiënter en klantvriendelijker te maken. AI neemt routinetaken over, waardoor ons team meer tijd heeft voor wat echt telt: persoonlijk contact.
Onze voorspelmodellen helpen ons om maatregelen te kiezen die echt bijdragen aan betaling. Met deze modellen schatten we de betaalcapaciteit in. Zo voorkomen we onnodige kosten voor debiteurklanten. Machine Learning verfijnt ze continu. We analyseren elke processtap om te bepalen of die helpt bij het oplossen van betalingsachterstanden. Werkt een stap niet goed genoeg? Dan vervangen we die door een effectiever alternatief. Dit vergroot de kans op een succesvolle oplossing. Doorlopende communicatie- en data-analyse verbeteren zowel de financiële resultaten als de klantgerichtheid van ons incassoproces.
Efficiëntie en maatwerk in de klantbenadering
We zetten een belangrijke stap in het verbeteren van onze dienstverlening met de lancering van het nieuwe VOCA-platform en de implementatie van de Contact Applicatie Syncasso (CAS)-tool. De overstap naar Voca in 2024 zorgde voor een toekomstbestendige, cloudgebaseerde oplossing binnen Microsoft Azure, waarmee we onze communicatie efficiënter, veiliger en beter integreerbaar maken met MS Teams. Dit verbetert niet alleen de bereikbaarheid en samenwerking, maar voegt ook slimme functies toe zoals skills-based routing en automatische gespreksverwerking voor een optimale service. Dankzij CAS kunnen onze service center agents sneller en effectiever met debiteurklanten communiceren en is het eenvoudiger om passende betalingsregelingen te treffen. Zo stemmen we gesprekken beter af op de behoeften van de klant.
Daarnaast werken we intensief samen met onze opdrachtgevers in verschillende pilots om maatschappelijk verantwoord incasseren verder vorm te geven. Hierbij ligt de nadruk op het voorkomen van gerechtelijke en executiekosten door proactieve doorverwijzing naar schuldhulp.
- Contactherstel: Steeds vaker worden we ingeschakeld om het contact tussen debiteurklant en schuldeisers te herstellen. Met een aparte dienstverlening en afdeling in de organisatie dragen we significant bij aan duurzaam klantherstel en houdbare oplossingen.
- Toekomstperspectief voor langdurige wanbetalers: Voor mensen die al enkele jaren in de Regeling betalingsachterstand zorgpremie van het CAK zitten, werken we aan kwijtingsafspraken. Hiermee bieden we hen weer uitzicht op een financieel stabiele toekomst.
- Pilot art. 96: In samenwerking met de Rechtbank Rotterdam werken we aan een laagdrempelige procedure waarin we debiteurklanten stimuleren op de zitting te verschijnen, begeleid door een schuldenfunctionaris. In meer dan 50% van de gevallen leidt dit tot een duurzame betaaloplossingen. Maar ook tot oplossingen waarin debiteurklanten wordt doorverwezen naar schuldhulpverlening. Deze pilot breiden we in 2025 verder uit.
- Waterbegrenzing in plaats van afsluiting: Vanaf 2024 is het door een gerechtelijke uitspraak niet meer mogelijk om water af te sluiten op adressen waar minderjarigen wonen. We proberen vanzelfsprekend altijd waterafsluiting te voorkomen en zetten dit in minder dan >1% van de gevallen in. Samen met een waterleverancier onderzoeken we of het afsluiten naar 0% kan. We zoeken naar sociaal acceptabele en rechtvaardige alternatieven, zoals bijvoorbeeld waterbegrenzing, om te voorkomen dat nog grotere schulden ontstaan. Deze aanpak, die we in 2025 uitrollen, zorgt ervoor dat er altijd een minimale hoeveelheid water beschikbaar blijft.
- PSD2* module ‘Goed Geregeld’: Syncasso onderzoekt voor verschillende opdrachtgevers de inzet van PSD2 voor een duurzame betaalafspraak, passend bij de financiële situatie van de debiteurklant. Door gebruik te maken van Goed Geregeld hoeft de debiteurklant niet zijn inkomsten en uitgaven op te geven. Dit vinden debiteurklanten vaak moeilijk doordat ze geen overzicht hebben over hun totale inkomsten en uitgaven. Goed Geregeld biedt hierin een praktische oplossing. *PSD2- Europese wet waarmee derde partijen toegang tot betaalgegevens kunnen opvragen.
Dankzij de inzet van meerdere technieken en communicatiemethoden kunnen we klanten op verschillende manier bereiken en zij ons. Bijvoorbeeld via WhatsApp, huisbezoeken en de vernieuwde chatbot, waarmee we 24/7 beschikbaar zijn om betalingsoplossingen te bieden.
Door steeds in te spelen op maatschappelijke trends en nieuwe technologie zorgen we ervoor dat de communicatie met debiteurklanten effectief, persoonlijk en in lijn met de laatste maatschappelijke en wettelijke normen plaatsvindt.
Maatwerk en respect voor de debiteurklant
Syncasso zet sterk in op maatwerk in de behandeling van dossiers, met oog voor de situatie van de debiteurklant. We hebben diverse kanalen ingericht, zoals een laagdrempelig online portaal, en zorgen ervoor dat schriftelijke communicatie eenvoudig en motiverend is. Ons team heeft de ruimte om af te wijken van kaders en beleid, zodat we betalingsregelingen kunnen aanpassen aan de persoonlijke situatie van de debiteur en een duurzame oplossing kunnen vinden.
In al onze incassocommunicatie verwijzen we naar Geldfit.nl/Syncasso en onze syncasso.nl/hulp pagina om hulp te vinden bij betalingsproblemen. Bij een stapeling van dossiers (of bij verschillende opdrachtgevers) verwijst ons team, met instemming van de debiteurklant, warm en actief door naar de gemeente en/of een bij de NVVK aangesloten of gecertificeerde schuldhulpverlener.
Onze deurwaarders controleren in gesprek met debiteurklanten of er sprake is van problematische schulden. Als dat het geval is, verwijzen zij, met toestemming van de debiteurklant, warm door naar schuldhulpverlening.
Perspectief en proportionaliteit
Om debiteurklanten te bewegen naar duurzaam betaalgedrag, houden we in elke fase van het proces rekening met de betaalcapaciteit van de debiteurklant. Zo voorkomen we dat een schuld uitgroeit tot een problematische situatie en bieden we perspectief of een oplossing. Wij gebruiken een datamodel om de proportionaliteit van maatregelen en kosten te bewaken en monitoren.
We nemen alleen juridische stappen die in verhouding staan tot de betalingsachterstand. Bij executiemaatregelen onderzoeken we altijd of de maatregel bijdraagt aan een oplossing en of er minder ingrijpende oplossingen zijn.
Betalingsregelingen
Onze website en online tools maken het eenvoudig om een betalingsregeling voor te stellen. Via ‘Mijn Dossier’ regelen klanten dit eenvoudig zelf. Uiteraard kan dit ook telefonisch of per mail en aan de deur. Daarnaast bieden we de Syncasso “Goed Geregeld’-tool, waarmee op basis van bankrekeninginformatie/PSD2 een passende betalingsregeling wordt berekend. We helpen actief met herinneringen en betaallinks bij betalingsregelingen. Periodiek controleren we afgesproken regelingen en informeren we de debiteurklant wanneer er wijzigingen zijn waardoor het regelingsbedrag hoger of lager moet worden gesteld. Daarin staat het kunnen voorzien in de basisbehoeften bij de debiteurklant voorop. Onze teams hebben ruime bevoegdheden om een duurzame betalingsregeling af te spreken die past bij de betaalcapaciteit van de debiteurklant. We bewaken betalingsregelingen en passen ze waar nodig aan, terwijl onze tools de klantreis verbeteren en uitval verminderen.
Debiteurklanten krijgen serviceberichten met betaallinks voor elke termijn van een betalingsregeling. We maken er geen probleem van als de betaling een paar dagen later komt. Onze incassomedewerkers hebben de mogelijkheid om een regelingspauzemoment aan te bieden als de situatie hierom vraagt. De debiteurklant kan zelf ook een pauze aanvragen als het tijdelijk niet lukt om de regeling vol te houden. In die gevallen informeren we altijd of een lager regelingsbedrag wel vol te houden is.
Nazorg
Ook na afronding van een dossier blijven we ons inzetten voor duurzame oplossingen en het voorkomen van nieuwe schulden. We geven praktische tips mee om nieuwe betalingsproblemen te voorkomen en verwijzen via Geldfit.nl/Syncasso naar passende hulp, zoals budgetcoaching of schuldhulpverlening. Daarnaast analyseren we structurele knelpunten en adviseren we opdrachtgevers over preventieve maatregelen. Zo dragen we bij aan financieel herstel en verantwoorde incasso.
LEIDERSCHAP
LEIDERSCHAP (Goed bestuur)
Leiderschap en maatschappelijke prestaties
Syncasso is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid in het schulddienstverleningsdomein. We geloven in krachtige samenwerkingen om betere oplossingen te bieden voor de schuldenproblematiek. Daarom zoekt onze Social Responsibility Officer actief naar partnerschappen met ketenpartners voor onderzoek, kennisoverdracht en het uitwisselen van waardevolle informatie. We zijn niet alleen betrokken maar nemen structureel deel aan het publieke debat over armoede en schulden. Samen met ketenpartners en onderwijsinstellingen doen we wetenschappelijk onderzoek naar duurzaam betaalgedrag, zodat we ook de toekomst positief kunnen beïnvloeden.
Visie op sociaal verantwoord creditmanagement
Maatschappelijk verantwoord incasseren is een belangrijk speerpunt voor Syncasso. We waren één van de koplopers bij de ontwikkeling van de SRCM-certificering en blijven deze normen structureel integreren in onze bedrijfsprocessen. De SRCM-normering vormt een objectieve standaard voor sociaal verantwoord creditmanagement. Ook in 2024 bleven we inzetten op continue verbetering. Ons kwaliteits- en risicomanagementsysteem omvat periodieke audits die niet alleen de SRCM-normen toetsen, maar ook ISO9001, ISO27001, ISO27701, ISAE3402 en de KBvG Kwaliteitstoets.
Syncasso draagt de SRCM-normen zowel intern als extern uit. We zorgen ervoor dat nieuwe medewerkers vanaf het begin vertrouwd raken met de normen tijdens de onboarding en dat deurwaarders, teamleiders en behandelaren zich deze standaarden eigen maken. Dit zorgt voor de basis van onze communicatiestrategie, waarin de We Care gedachte centraal staat.
Ontwikkeling en toekomst van ons vak
Naast onze inspanningen op het gebied van sociaal verantwoord creditmanagement, zetten we ons ook in voor de verdere ontwikkeling van ons vakgebied. Dit doen we door voortdurend te investeren in kennisdeling, innovatie en professionalisering. We stimuleren samenwerking en onderzoeksinitiatieven binnen de sector en bevorderen een continue dialoog over nieuwe inzichten en methoden. Zo dragen we niet alleen bij aan de vooruitgang van het vak, maar zorgen ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst – en onze rol daarin.
CSRD en duurzame ontwikkeling
Hoewel Syncasso niet verplicht is om de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) te implementeren, maakten we in 2024 bewust de keuze dit toch te doen. Waarom? Omdat het naadloos aansluit bij onze missie van Duurzaam incasseren. Het stelt ons in staat transparanter te rapporteren over onze maatschappelijke impact en onze inzet voor een duurzame toekomst.
Vooruitblik 2025
In 2025 blijven we inzetten op de verduurzaming van onze organisatie, processen en dienstverlening. We richten ons op het voorkomen van schulden. Daarbij kiezen we bewust voor duurzame oplossingen die bijdragen aan een gezonde financiële toekomst. We versterken de samenwerking met (keten)partners, met een nadrukkelijke focus op het creëren van langetermijnwaarde. Financiële educatie en het aanbieden van praktische tools die debiteurklanten ondersteunen bij het verbeteren van hun financiële situatie, krijgt onze volle aandacht. Daarnaast maken we gebruik van nieuwe technologieën, zoals AI/kunstmatige intelligentie, om onze processen verder te optimaliseren – zonder daarbij de persoonlijke benadering uit het oog te verliezen. Zo bouwen we aan een toekomst met minder schulden.
Lees ook ons Cash-verslagOpent in een nieuwe tab:
Vooruitblik
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”